Cinc anys de Can Rareta

Avui fa cinc anys, els Reis Mags em van portar un regal amb el qual portava temps somiant: Melcior, Gaspar i Baltasar van deixar sota el meu arbre una vocació i una professió.
Aquell regal va arribar en forma de bebè, un petit preciós que es deia Guille. Ell passava els matins a Can Rareta mentre els seus pares treballaven. Tenia tres mesos i mig. Amb en Guille vaig descobrir, per fi, que educar, criar i acompanyar als nens era la meva autèntica vocació.
Cada dia, al matí, sortíem a donar un llarg passeig pel camp, i mentre ell s’arraulia i es dormia en la meva falda vaig començar a albirar un nou projecte: un espai de lliure aprenentatge en el qual els petits “aprenguessin” i “descobrissin el món” acompanyats per mi: la seva “mare de dia”.
Amb el temps, Can Rareta va acollir a en Lucas i, uns mesos després, va arribar na Jimena. Així, a poc a poc, amb la cadència amb la qual els mateixos nens creixen, Can Rareta, aquest particular Espai de Lliure Aprenentatge somiat durant les migdiades den Guille va prendre forma.
Cinc anys després són molts els nens que han passejat ja pels camins de Can Rareta.
Gràcies a tots els que m’heu ajudat a crear Can Rareta:
Gràcies a María Montessori, Rebecca Wild, Piaget i Freire, entre d’altres, per donar-me les eines pedagògiques necessàries per crear el nostre particular Espai de Lliure Aprenentatge.
Gràcies a la illa i a la finca de Can Tià, per proveir-nos de la millor aula de psicomotricitat del món.
Gràcies Francisca, Joan i Maria, propietaris i pagesos de la finca de Can Tià per acollir-nos i “practicar” amb nosaltres les “convencions socials” tots els dies. Per oferir pa als nens cada matí, per ensenyar-nos els treballs del camp cada estació, per….
Al Pep, pel seu suport incondicional i avenir-se a convertir la seva llar cada matí en una Llar de Lliure Aprenentatge. El “Bon dia Pep” és ja una de les nostres rutines més volgudes.
A la Susana i la María Luisa, que van creure tant en Can Rareta com per venir a passar els matins i recolzar el projecte amb la seva presència quan aquest ho va necessitar.
Al Josu Maderas, per construir amb amor els mobles que els nens usen diàriament per jugar, menjar i dormir a Can Rareta.
Als meus amics i família, per animar-me i escoltar-me durant anys parlar sense parar, primer del meu projecte i, després, d’una realitat que continua creixent i formant-se cada dia. Especialment a la Carla que em va confiar en Guille i amb això va sembrar la llavor de Can Rareta.
Gràcies a tots els papàs i mamàs que han confiat i confien en Can Rareta. Gràcies per portar als vostres fills cada dia i per donar-me l’oportunitat d’acompanyar-vos en la gran aventura que és criar als vostres fills. Sense vosaltres, Can Rareta no seria possible.
I, com no, un enorme ‘Gràcies’ als petits que formen i han format part de Can Rareta i amb els quals cada dia el concepte del nostre particular Espai de Lliure Aprenentatge segueix creixent:

A la Pia, que ens va ensenyar a sacsejar-nos les mans després d’esbandir-les per no degotar en el sòl, ara tots els nens ho fan i recorden a na Pia.

Al Mateo, que ens va ensenyar a aixecar el braç i mirar cap amunt quan ens ennueguem. Ara, si algú s’ennuega aixeca el braç i mira cap amunt sense posar-se nerviós.
A la Mila, que ens ensenya a gaudir de la verdura i la fruita. Li apassiona, i en veure-la menjar amb tant delit els altres la imiten. Ningú vol quedar-se sense fruita.
A la Lucía, que ens ensenya a cuidar dels altres amb alegria i amor. Sap quan algú la necessita i acudeix en la seva ajuda abans que l’hi demanin.
Al Gael, el Tashi i la Mara per totes les experiències que vam compartim. I al Yeray, la Izzy, la Gala… per tot el que encara heu d’ensenyar-nos.
I podria seguir fins a l’infinit… Gràcies a tots i cadascun dels petits de Can Rareta per tot el que m’heu ensenyat. He après amb cadascun de vosaltres.
Sóc molt afortunada per poder realitzar aquesta labor tots els dies, envoltada de les coses que més m’agraden i d’aquestes personetes tan meravelloses.
Gràcies Guille!

2 respostes a “Cinc anys de Can Rareta

  1. Me he emocionado mucho al leerte, Gracias a tí por la entrega, la pasión y el amor que acompañas a nuestros pequeños y por el apoyo que también nos das a los papás,gracias!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *